Gynækologi - Behandling af underlivet
Har du problemer med at holde på luft, vand eller afføring (inkontinens)? Fødsel, stigende alder og fjernelse af prostata er med til at øge risikoen for disse problematikker, og heldigvis kan et besøg hos en fysioterapeut med videreuddannelse inden for urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapi være en stor hjælp.
Mange føler, at det er et tabu at snakke om, og de går ofte længe rundt med problemet for sig selv. Det kan være enormt invaliderende for ens liv, og det afholder ofte de ramte fra overhovedet at bevæge sig hjemmefra - eller de bevæger sig måske kun afsted, når de har styr på, hvor samtlige toiletter findes på ruten.
Manglende evne til at holde på urinen inddeles i tre kategorier:
Stress-urininkontinens: Du kan ikke, eller har svært ved at, holde på vandet i forbindelse med nys, hoste eller fysisk aktivitet.
Urgency-urininkontinens: Du oplever en pludselig og overhængende vandladningstrang, og du skal lade vandet ofte i løbet af dagen. Du oplever typisk også at skulle op mange gange i løbet af natten for at lade vandet.
Blandings-urininkontinens: Denne er en blanding mellem de to ovenstående.
Anal-inkontinens: Dette er problemer med at holde på luft eller afføring.
Hvis du genkender noget af ovenstående, er du meget velkommen til at kigge forbi til en konsultation, så vi kan vurdere dine muligheder.
En konsultation består af:
- En samtale: Omkring din problematik, eventuelle tiltag du allerede har gjort for at afhjælpe problemet. Derudover informerer vi dig om, hvilke andre muligheder, der kan være for at hjælpe dig.
- En undersøgelse: Vi laver altid en individuel vurdering af, om en undersøgelse er nødvendig. En undersøgelse foregår i et lukket og aflåst lokale. Undersøgelsen foregår ved en inspektion (hvordan ser området omkring skede og endetarm ud). Derudover foretager vi en palpation: Hos kvinden er det en palpation af skeden, hvor muskulaturen og knibe-evnen vurderes. Der kan forekomme analpalpation af endetarmsåbningen, hvis knibet er svært at vurdere vaginalt. Hos manden palperes der analt. Vi guider dig hele vejen igennem undersøgelsen, og du har altid mulighed for at sige fra - det kan være ved smerte, svie eller ubehag.
Ud fra fundene ved samtalen og undersøgelsen lægger vi en behandlingsplan.
Er du i tvivl om ovenstående er noget der kan hjælpe dig, så kontakt Charlotte ved at trykke på nedenstående knap.